Friends :)

Vacation (1)

Salam....^_^


Apa khabar semua??..
lama sungguh tidak mengUPDATE ini blog..
kenapa??
ahaaa, sebab2nyaaa...
1) lepas came back from somewhere, saya kene muntah2 + cirit birit ( 5 days)
2) lepas tu, saya join reunion 4 my old skul

nie je reasonnya...tapi pagi tadi view blog sendiri, tiba2 nampak ada orang hantar kat shout box .
"update, plizzzzzz"
dari siapakah itu...ahaaa, sape lagi kalau bukan adik ana cumil tue..
for her : oke, na...akk dah update blog..
(dalam keadaan kurang sihat ni selesema + sakit kepala)

~tak lupa jua buat en kembara, dia ada pesan suh post tentang ini~



 
Entry kali ini saya nak story tentang my vacation ke Indonesia...
dalam vacation utk episode 1 kali nie, saya akan bercerita tentang pengalaman saya di Bandung, Indonesia
actually, saya spent masa di Bandung dan juga Jakarta..
dengan hanya ada only 1 week...memang tak cukup!!..banyak tempat kami tak dapat pergi di Bandung mahupun Jakarta..

ape2pun, we had fun together, walaupun hanya ada 1 minggu utk berliburan...:)

" 2 days - Bandung, 4 days - Jakarta"


 

Bandung, Indonesia
 

Selasa, 25-May-2010

Bertolak ke Lcct tepat jam 11.30am. Setelah sampai, kami menikmati hidangan kfc sebagai lunch time. Kami check in jam 3.30pm dan perjalanan mengambil masa selama 2hrs. Alhamdulillah, perjalanan amat lancar membuatkan kami tiba di Bandara Husien Sastranegara Bandung (Bandung Airport) jam 6.00pm. Bandara ini hanyalah sebuah airport yang kecil dan crowded. Kami telah dijemput oleh 2 orang nenek kepada kawan kami, Fatma dan terus menuju ke rumah nenek yang terletak di  Taman Sari , Bandung dengan menaiki taksi (taxi) - kos IDR 40,000 ( RM 13 ). Begitu teruja melihat penempatan di situ yang begitu padat tetapi tersusun. Kami diberitahu cuaca di Bandung agak sejuk jika dibandingkan dengan Jakarta. Buktinya, sepanjang kami disana, kami tak menggunakan kipas elektrik langsung. Amazing kan?..sebab itulah, Bandung juga dikenali sebagai Paris Pan Java. oh ye, rumah nenek nie berhadapan dengan asrama or kediaman mahasiswa/mahasiswi dari UNISBA (Universiti Islam Bandung).

Bandung Airport

 model penerbangan Air Asia - Indonesia
ruang tamu rumah nenek

Second Day, 26-May-2010

Awal2 pagi lagi, kami keluar bersiar-siar di area penempatan tersebut. Selepas breakfast, kami bersiap2 utk ke kota Bandung. Destinasi pertama kami, Pasar Baru (New Market). Kami ke sana dengan menaiki Angkutan Kota (ala-ala van yang dijadikan pengangkutan awam di Indonesia). Setiap angkut berbeda warnanya mengikut tempat yang dituju. Tambangnya pula murah je dalam lingkungan IDR3000 (lebih kurang RM1). Makin jauh, makin naik tambangnya tapi masih berpatutan - murah je. Pengalaman masa naik angkut nie, akan ada satu or 2 orang yang sama2 naik duduk di pintu, sambil menyanyikan lagu untuk penumpang...kire mcm ala-ala radio la..mereka nie menyanyi sambil bermain guitar..lepas selesai, erm...kene la hulur duit sikit kan...tak kisah pun berapa, its up  to u laaa :). Oleh kerana rumah nenek terletak di tengah2 kota Bandung, kami tidak mengalami sebarang kesulitan untuk pergi ke mana2..

 angkutan kota - salah satu pengangkutan awam di sini
sempat berposing dgn angkutan kota

 orang johor diapit oleh 2 orang klate...wateverpun, we were Malaysian..haha - dalam angkut

penghibur jalanan - sedang nyanyikan lagu St12 - Puspa

Some places we went at Bandung :

1) Pasar Baru, Bandung

Merupakan tempat shopping yang terkenal di Kota Bandung dengan harga yang murah2. ade macam2 yang dijual di sini.telekung, bags (tas), kain ela, kain langsir, kemeja, blouse , t-shirt, macam2 lagi laaa.....Arghhh, yang ni mmg sesuai sangat utk kami yang sememangnye gemar window shopping..eh-he, window ke?..:D...di sepanjang jalan pasar baru ini juga terdapat pasar yang menjual kerepek, buah2an, sayur, ikan, souvenir, dan dll.....takpe2, jom kte zomming ape yang ade kat sini...

 kain ela....cantik bangat!!..sesuai utk baju kurung, kebaya..
 
 kwn posing jap, beli gak satu..tapi bukan jenis yang nie...:)

 haaaa, rambang mata tau.....aduyai...(google)

 di dalam pasar baru mall - google

 di kaki lima pasar baru

pelbagai jenis kerepek

 menunggu nenek beli barang

lorong kedai di pasar baru

p/s : maaf sebab tak banyak pics dapat ditunjukkan, al maklumlah..bila shopping, tak cukup tangan n takde masa nk amik pic...hehehe...namapun gurls kan??


2) Cihampelas Walk

Merupakan tempat yang sangat crowded dengan pengunjung dan keadaan lalu lintas yang  sangat sibuk. Di sepanjang jalan, terdapat pelbagai kedai atau lebih dikenali sbg factory outlet. kami hanya berjalan kaki sepanjang melewati kedai-kedai yang ada, sehinggalah kami sampai di Cihampelas Mall. 

 petang hari ke-2, kami ke Cihampelas walk dengan memakai t-shirt sama - I luv Bandung

 antara yang terdapat di Cihampelas walk seperti :

hanya pic di atas ini  dari sumber google image

betapa sesaknya traffic di sepanjang Cihampelas Walk

 Factory outlet

Rambo shop

Masjid Al-Aziz

Graha Maranatha 

banyak lagi yang terdapat di sepanjang Cihampelas ini seperti Superman & Spiderman shop, Aladdin Shop, Tarzan, Superheroes....pelbagai barangan seperti baju, jeans, jaket, blouse, etc dijual di sini..

 
dihadapan Cihampelas Mall - pemandangan malam hari 

 berfoto dengan tapak tangan ahli2 kump. Peter Pan

 dihadapan salah sebuah restoran di Cihampelas

setelah penat berjalan2 + shopping, kami pun pulang ke rumah. Sebelum itu, kami sempat ke kedai makan yang menjual mee bakso. Pelbagai jenis mee bakso yang dijual disini dgn range harga dari IDR5000 hingga IDR 12000. 1st time makan mee bakso dari Bandung..hot n spicy!!...nyummy..:)

 kami sudah kenyang...jom balik...

eh, ingat dah kenyang makan mee bakso..nenek suh beli sate lak...
nie dijual kat depan umah je....

 
 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++




oke, selesai sudah cerita di Bandung. Keesokkan harinya, 27 May 2010, kami bertolak ke Kota Jakarta dengan keretaapi. Nantikan our story di Jakarta pula ye dalam  
Vacation (2). 
kami kembali semula ke Bandung pada hari Isnin, 31 May 2010.



p/s : maaf, jika serba kekurangan entry kali ini, saya masih belum sihat sepenuhnya..





to be continued...... 


 


1 comment:

Welcome2Bandung.Com said...

Offering Budget Bandung Hotels, Bandung Vacation packages, Bandung and Jakarta Shopping Tour. Visit us at www.welcome2bandung.com

MY SAVINGS (: