Friends :)

kelam kabut dibuatnya hari ini

awal-awal jam 10 pagi lagi aku dah keluar umah, sebab ada urusan..
ceh, urusan la sangat kan, padahal setakat nak beli barang dapur basah , then pegi bank..(-_-), tu je kot..ngee

ok. nak story sikit la..tak tahu la nape semua benda tak berapa nak jadi hari ni..

hajat nak pegi bank dulu la..ok.sampai la depan maybank tu..

masuk je, terus pegi kaunter.
"selamat pagi"
"selamat pagi, saya nak tanya..saya dulu dah ada akuan maybank, tapi lama dah tak guna, so kalau boleh saya nak aktifkan balik akaun lama"
"sebentar ye, saya check"...tett...tett...
"hmmm, akaun cik nurul dah ditutup la, cik kene buka akaun baru la nampaknya ni..sediakan duit permulaan minima rm250 je.".
"owh ok"..(dalam hati..alamak! duit lagi..fuhh, ingat boleh aktifkan balik je)

eh, camni je ke pegi bank? haaa, sabar dulu..cite tu start jap lagi..hekhek.


.lepas duit dah ada, pegi la berurusan sekali lagi , semata-mata nak bukak akaun..urgent, sebab tu kene buat gak...sampai kat kaunter, ade 2orang akak cun dah tunggu..lepas settle kat kaunter, dorang suh aku duduk n tunggu turn..

tengah tunggu tu, tiba-tiba ternampak kelibat seseorang..(dalam hati berkata, adui, janganlah aku berurusan dengan encik ni)...toleh2 kiri kanan, hmm, confirm aku mesti kene dengan encik ni jugak nanti..

a few minutes later, ada orang panggil aku..

"cik nurul nadia mohd halim"

aku pun pegi la kat tempat duduk berhadapan dengan dia..

"hmm, nak buka akaun baru eh?" sambil dia belek2 ic aku..dia sambung lagi..
"sebelum ni ade buka akaun maybank tak?"
"errr...ada..tapi lama dulu..sebab further study tak guna maybank, jadi biar je akaun tu..tak aktif pun"
" laaa, asal nak aktif..at lis, aktif je la walau tak guna pun" membebel lak dia nie..yelah2, my mistake..kahkah..
"belajar lagi ke sekarang?"
"baru je abis ni, tengah tunggu konvo bulan 10 nanti, insyaAllah"
"owh..kat mane? amik kos pe" haaa, sudah..banyak lak dia tanya eh..
" upm je, environmental management"

dia dapat detect aku study lagi, sebab tengok ic aku , takkan umur 24 baru nak buka akaun maybank..yelah, mostly..orang2 dah kerja ni, memang guna maybank pun..

ok, kite sambung yang tadi.

dia pun masukkan ic aku untuk discan dengan cap jari aku..nak tengok match ke tak..time tu plak sejuk giler aircond..tangan aku pulak sejuk sangat2..aku pun letak la jari aku..tup..tup..

"hmm, tak dapat detect la..kte try lagi sekali k.."

try n try..dah sampai 5x..tak dapat detect jugak....(dalam hati: haish, buat hal pulak jari aku ni, mengada2 lak kan time2 camni...ke aku yang nervous semacam? hakhak)

"sejuk sangat tangan nie.patut la tak dapat detect" aku wat muka tak bersalah
"ye la kot..air cond"

"pakai seluar jeans kan? try gosok jari tu sampai ada haba..tapi jangan sampai terbakar lak" 

lepas gosok2 sekuat hati tu, aku letak la cap jari tu..dalam hati, jangan la tak dapat detect lagi..dah malu sangat dah nie..tak lepas2 part tu..next part ade lagi...arghhh!!

" haa, dah dapat detect skit ni..tpi gosok lagi..mesti dapat pasni" 

untuk kali yang keberapa aku pun tak tahu la..akhirnya........cap jari aku berjaya di detect!!!! (lega ok..segan giler aku dengan encik tu)

mula-mula tu aku segan la gak..jawab pun sepatah je bile ditanya..tapi lepas aku tengok dia ni peramah tak bertempat..aku pun pe lagi..join sama la..bukan senang nak jumpa orang sekepala tau..hakhak..

macam-macam la soalan dia tanya, kami berborak sementara dia uruskan akaun aku tu..dia tanya pasal kos yang aku amik, dah cari keje ke..bla..bla.....tup2..sampai ke background family aku..berapa adik beradik semua la..ok, agak detail jugak la...last2 aku lak tanya dia..

"nak tanya la, alang2 ni kalau boleh nak aktifkan jugak "maybank - u2" , senang la ckit nak berurusan nanti, boleh wat kat sini terus kan?"
"hmmm, ape? maybank ku 2?" sambil gelakkan aku.."bukan maybank U2 la...maybank 2U "  

cis, leh pulak dia gelakkan aku eh..alaaa, silap sikit je kot..cume sebut terbalik..aku pun mesti la malu glr time tu..pe lagi..kene cover la malu tu kan..btul tak?
"alaaa, salah sebut sikit je pun..ade ke sampai dengar maybank ku 2? ingat kutu ke..dia yang salah dengar, kita sebut U2  tadi...yelah, masa belajar guna cimbclicks je pun..mane tahu pasal maybank nie.." (padahal aku tahu la jugak ckit2, tpi dah salah sebut kan..kene la cover balik..hakhak)


mase aku tengah sign something, dia tanya aku lagi..

"ni mesti suka pokok kan? sebab budak alam sekitar, kat umah banyak pokok tak" apakah? asal dengar alam sekitar, mesti nak kaitkan dengan pokok..haish..takpe layan je la..kang nak explain betul2, maunya satu hari aku ngadap dia nanti.

"banyak la jugak, tanam pokok yang buahkan hasil..(sayur), jimat sikit kalau nak makan, amik je, tak payah beli" 

dia pun suruh aku pegi bank in kan duit tu dalam mesin cash deposit tu.

aku pun pegi la buat, tup...tup..ade bunyi...ala..pe lagi nie..ni mesti duit tu mesin ni tak nak terima...demand betul la...aku pun amik..masukkan balik duit baki yang tak lepas2 lagi tu..tup.tup..aku terpandang kat atas mesin tu...

"duit kertas rm1, rm5 tidak dapat diterima oleh mesin ini"
alamak!! camne nak proses sebab duit yang baki tak lepas2 tadi tu..rm5 (4keping)..adui..mane aku nk tukar ni..aku pun toleh belakang..ade pakcik..

"err..pakcik..maaf..saya nak tukar duit ni..sebab mesin ni tak nak"
"laaa, duit rm5 mane leh nak..sebab tu lama je pakcik tgu kat belakang ni" sambil gelakkan aku..

sebab pakcik tu tkde duit tukar, aku pun jeling orang sebelah, seorang mamat ni..dengan muka penuh kecutean (dalam hati malu glr) , aku dapat la tukar duit rm10 (2keping) dengan abang tu..fuh..settle urusan aku...malu tol la...haish..

tapikan, kalau kat cimb, leh je guna rm5..maybank tak boleh plak..haha, 

aku pegi balik kat encik tadi..dia suruh tunggu lagi..cmne nak balik, ic aku ade dengan dia..

"hmm, nah ic..pen sekali...eh, msukkan duit rm250 je?msuk la lebih ckit" sambil senyum2
"haaa, kalau rase nak tolong tambahkan duit saya , ok je" aku perli dia balik..haha

"ni ade pc, alang2 terus la login maybank kutu adik tu" eh leh plak dia ungkit2 lagi..
"takpelah, nak buat kat umah je...best sikit"
"haaa, tau lah sini pc buruk je..umah lagi best"  

kahkah..senget la encik ni..ke situ lak dia..

ok, tamat cite aku dengan encik tu...

****************************************

agak2 korang la kan..sape sebenarnya encik tu eh..haaaaa...dia bukan sape2 pun, malah aku pun tak kenal sape dia..cume setiap kali aku berurusan dengan maybank ni..memang banyak dengan dia, n nampak kelibat dia..tapi tak pernah bercakap pun..kire ni la 1st time aku dapat berborak dengan dia..honestly, dri pandangan mata seorang gurl yang normal.. encik ni muka leh tahan jugak la, berkacamata, baik, muka nampak muda..sebab dia panggil aku adik, aku assume umur d dalam 30 camtu....kot? ntah..

saje je nak cite..sebab macam2 tak jadi..gara2 jumpa encik tu la nie..haha, eh dia lak yang aku salahkan...:D , papepun service dri maybank memang terbaik! aku sempat jeling kat board, ramai orang puji...thumbs up la..ni untuk maybank tempat aku je la..tempat lain aku tak tahu...:)



story ends here..


regards,
nadiahalim
 







4 comments:

Gauss-Seidal said...

Ni mesti ad 'sangkut' sikit dengan encik tu kn??haha..; )

N.N.M.H said...

@Gauss-seidal.

haish, takde lah sampai sangkut menyangkut ni..hakhak..cuma terkejut jek berurusan dengan dia ri ni..:D abis semua tak jadi..

shishi.. said...

hahahahahaa...nice2x...

N.N.M.H said...

shishi :

hehehe, saje2 je wat entry pasal nie..semua bnda tak jadi..:D

MY SAVINGS (: