Friends :)

WEDDING PREPARATION (PART 1)

Assalamualaikum wbt :)


Working days
Permulaan hari ahad di johor yang berlainan sikit, dimana all government agencies, school and some private company yang followed working days from Sunday until Thursday :) hehe.. my company pulak, encik boss minta stick to previous working days - monday to friday) sebab nak try dulu dalam a few 3 to 4 months ni.. oleh sebab tempat keje aku ni banyak kene liase dgn authority baik environment or planning...so mungkin quite hard jugak la gamaknya..sbb waktu keje ktorg lain dengan dorang..uhuk..so, tunggu nanti camne..if tunggang langgang...have to follow la kan..cume tak tahu la time tu aku ade lagi ke tak kat johor ni...huhuhu...


Wedding preparations
today rase nak menaip serba sedikit pasal preparation aku untuk hari bahagia nanti..chewah ayat..memang tak boleh blah kan, ngeh2!..aku jenis orang yang tak suka buat semua benda last minute, sebab lau aku wat last minute, abis semua tunggang-langgang hidup aku..hehehe...dulu time belajar, mmg suka last minute, tpi so far ok je..cume lau bab2 wedding, agak buang tebiat lerr lau buat semua last minute...if anak orang kaya, ok la kot...booked, order, paid..sambil goyang2 kaki...pastu settle! ye dak? :P

memandangkan ni 1st time family aku wat keje khwn, so bnyk benda kene tanya orang. ditambah lagi dgn my abah yang dah lama meninggal dunia. so kami kehilangan orang kuat dlm keluarga. tapi takpelakan..Allah lebih sayangkan abah...doa kami sentiasa mengiringi abah disana, al-fatihah ;(

oklah, lets go one by one :-

a) Date
Hasil perbincangan kedua2 belah pihak, so kami putuskan utk buat majlis pada mid year school holiday. Senang sikit, family tunang nak datang, al-maklumlahkan...berderet2 anak buah dia yang dah sekolah..hihihi...so, boleh la dorang semua turun.. :) sebab lagi pun family tunang plan nk bercuti jugak, so untung2 boleh join sekali....tempat tak sure, mungkin singapore kot...:D

b) Bridal
Haaa...ni part yang paling2 penting..mane taknye..nk buat during school holiday, memang berebut2 la orang nak book awal..hoho...dari segi pemilihan bridal ni, aku dgn tunang pilih berdasarkan tema/konsep wedding kami. Konsep yang dimaksudkan tu tkde la macam gaya2 artis..ala2 garden, fairytale tu..hehehe...konsep kami simple jek...ada campur2 ckit..baru la best! haha...so, kami go though one by one bridal yang terpilih, tengok yg mane menepati konsep kami. ala2 screening pun ade..hikhik...yela, majlis sendiri kan, mestilah nak buat yg terbaik..ye dok? so, alhamdulillah, dgn izin Allah, kami jumpa pe yang kami nak...terus booked siap2...sebab lau book lambat, almaklum kene fight dengan orang lain cari bridal lain yang masih available....huhu...bridal yang mane.....nantikanye ye...ramai org berpuas hati dgn servis bridal ni..hehe...bile dh lama2, bru tau..kire top jugak bridal ni kt jb..hehehe...cume aku je yg baru tahu...

c) Wedding Card
Part ni, pun dah settle jugak...pun kami pilih ikut tema..hehe...mula2 tunang nk design sendiri, tpi sbb kami pun jauh, nk diskus melalui alam maya ni payah ckit banding depan mate...so, kebetulan tempat kami ambil tu ade konsep kami nak..pe lagi grab je la! hehehe.....price berpatutan jugak..sbb lebih kurang hampir 9 items kami dapat dalam pakej tu..hehehe...cume tak termasuk bag doorgift je la..tak mampu den nak tambah...hehe..so, amik pe yang ade je...

d) Wedding Photographer
Yang ni pun dh settle booking process, kami godek satu demi satu gambar2 photographer yang ade....belek2....last2 alhamdulillah jumpa photographer yang photoshootnye sgt2 awesome! (itu dimate kami la hehe)...price pun okay..tak perlu amik mahal2...janji hasil kerje org tu adalah terbaik and dapat puaskan hati kami :)

e)Wedding Canopy
Oleh sebab, buat kat rumah, atas permintaan arwah abah dlu, so kene la book khemah...termasuk khemah pelamin...cari punya cari, terjumpa plak canopy yang tengah wat promotion utk this year...hehe..ape lagi..grab je la...nak amik khemah zaman2 moden skrg ala2..transparent tu..hmmmm je la..mahal kot..tu bagus lau buat event malam..baru la awesome! ngeh2...

f)Baju nikah
Baju nikah memang hantar tailor sebab tak nak sewa pun. yelah , nanti boleh gantung jadi kenangan.hehe..lau muat, boleh la pakai kan..hehe....kain memang cari kat jakel je....tempat jahit, nanti aku bagitahu...tunggu baju siap..orang kate akk tu jahit memang cantik...takpe bayar mahal sikit, asalkan hasilnye terbaik...tak sabar nak tunggu baju tu siap! mudah2an semuanya okay....amin :) 

g)Kenduri 
Sebab time tunang dulu, ramai sangat yang kate masakan sgt sedap, so untuk majlis kahwin ni , ak amik lagi orang yang sama..hehe...so tkde katering2 la..aktiviti rewang, gotong royong berjalan macam biasa...hehehe..


Rasenya tu je la untuk hari ni...sebab 1st pasal wedding preparation..so, aku cite basic2 je la dulu..takkan nak cite semua kan? hehe...nak cite semua dengan nama2 kenalah after wedding nanti...baru la seronok sikit...kire macam post-mortem la..hehehe....

Orang kate, lau anak 1st kahwin..ramai orang yg akan datang..betul ke? hehe..kita tunggu je la ye...jemputan aku biasa je..takde la sampai luar biasa mcm orang lain..tu yang heran...banyak kali semak..camtu jgak...risau ade terlepas pandang je...tapi takpe, masak kan..so mmg boleh lebihkan pun even last minute...hihihi..

Harapan aku, mestilah nak urusan majlis dipermudahkan, and dapat KEBERKATAN daripada ALLAH...yang paling penting, doa2 dari tetamu yang akan hadir nanti. InsyaAllah...amin ya rabbal alamin :)


~19.05.2013~
Puteri Habour, Nusajaya
(Credits to my lil sis, asyikin, din shu, komet, syahril & aishah)



Wasalam..

thanks and enjoy your reading ye!



pens off,
nadiahalim

No comments:

MY SAVINGS (: